Delfts Blue KLM Houses

Het eerste Delfts blauwe KLM huisje werd, hoogstwaarschijnlijk, in 1952 aan passagiers uitgereikt.

Tot aan 1994 was de productie onregelmatig. Dan werd er een huisje geproduceerd en dan weer een aantal jaren niet.

Dat stopte in 1994 toen 15 extra KLM huisjes werden uitgegeven ter gelegenheid van KLM’s 75ste verjaardag. Dit bracht het totale aantal op exact 75. Sindsdien loopt de uitgifte van huisjes gelijk met het verjaren van de KLM.


De KLM huisjes worden sinds de jaren 80 gevuld met Bols jenever. Tot die tijd werden de huisjes gevuld met likeur van de gerenommeerde Nederlandse distilleerderijen Rynbende en Henkes.

Het wordt uitgereikt aan passagiers reizend in de World Business Class.


Jaarlijks worden er ongeveer 725.000 huisjes met jenever gevulde en 79.000 lege exemplaren aan boord beladen. Wat het totaal aantal op 804.000 brengt.

Naast de vaste serie huisjes, zijn ook miniaturen uitgegeven zonder nummer. Het Paleis op de Dam in Amsterdam bijvoorbeeld, maar ook de Goudse Waag, Paleis het Loo in Apeldoorn, Koninklijk Theater Carré in Amsterdam, en het Binnenhof in Den Haag. Van al deze gebouwen bestaan KLM-versies in gelimiteerde uitgave.

Behalve de huisjes uit de beginperiode, zijn het altijd replica’s van gebouwen in Nederland met een special historische en/of architectonische waarde.

Afwijkend van bovenstaande is de uitgifte van huisje nr. 85 dat gebaseerd is op een huis op Nederlands grondgebied, te weten: het “Penha” gebouw, het bekendste huis van Curaçao.

Om het huis te kunnen reproduceren als porselein miniatuur is het van belang dat gevels en ornamenten niet te ingewikkeld zijn of te veel uitsteken.

De maximale afmeting van een miniatuur is 5,5 cm bij 10 cm.

 

 

The first Delfts blue KLM house was probably given out in 1952 to users using the World Business Class. Until 1994 the production was very irregular. This stopped because KLM started producing 15 new editions for their 75’th anniversary. The 15 new editions made the total count of the Delfts Blue KLM houses to 75 making it even with the anniversary years. Since then KLM has been making 1 new house for every ‘birthday’. Nowadays each year KLM makes around 804.000 KLM houses, from those 804.000 KLM houses are 725.000 filled with Jenever and 79.000 are empty. Back in the days they would use Liquor instead of Jenever. 

De eerste Delfts blauwe KLM huisjes zijn hoogstwaarschijnlijk voor het eerst uitgegeven in 1952 voor de mensen die met World Business Class vlogen. Tot en met 1994 was de productie van de KLM huisjes heel erg onregelmatig dit stopte daarentegen in 1994 toen KLM haar 75e verjaardag vierde. Toen maakte ze 15 nieuwe versies waardoor het aantal huisjes gelijk stond aan de ‘verjaardag’ van KLM. Sindsdien wordt er elk jaar 1 nieuwe versie gemaakt. De KLM huisjes worden gevuld met Jenever, Vroeger werd dit gedaan met Liquor maar hier zijn ze mee gestopt. De huidige productie per jaar ligt rond de 804.000 waarvan 725.000 gevuld zijn met Jenever en de resterende 79.000 zijn leeg.

English en